Verder verloop van uw thuisrevalidatie

 


Tot 6 weken na de ingreep krijgt u dagelijks een spuitje in de onderbuik of om bloedklonters en aderontsteking te voorkomen. U kan uzelf inspuiten of een thuisverpleegkundige contacteren voor deze inspuitingen. Bij sommige patiënten kan de dagelijkse inspuiting vervangen worden door  Xarelto 10mg per dag peroraal te nemen. Het blijft belangrijk dit dagelijks te blijven doen om klontervorming te voorkomen.


Indien uw verband droog blijft, hoeft u de wonde niet dagelijks te verzorgen. Bij opnieuw lekken van de wonde dient u uw arts te contacteren.


De hechtingen mogen 10 tot 14 dagen na de ingreep verwijderd worden door de huisarts of de thuisverpleegkundige.


Indien nodig kan u nog pijnmedicatie nemen. Meestal volstaat de inname van Paracetamol (maximaal 4x 1g/dag).


De zwelling van dij en onderbeen is normaal en kan enkele weken aanhouden. Regelmatig ijs aanbrengen helpt deze zwelling te verminderen.


Verdere oefeningen zijn noodzakelijk om enerzijds de soepelheid van het heupgewricht te bevorderen en anderzijds de kracht van de heupspieren te versterken. De aangeleerde oefeningen (oefenschema) dient u bij voorkeur 3 maal daags gedurende 3 maand uit te voeren. Indien gewenst kan u een thuiskinesist contacteren om u thuis verder te begeleiden met uw revalidatie.


De eerste 2 maanden herstellen de spieren en huidlagen rondom de heupprothese. Dit herstel is uiterst belangrijk voor een blijvende stabiliteit van de heupprothese. Mijd daarom verkeerde houdingen en extreme bewegingen in die periode. Dit wordt u tijdens de revalidatie verder toegelicht.


U mag opnieuw met de wagen rijden indien u vlot in en uit uw wagen geraakt. U kan dit best op voorhand oefenen (samen met uw kinesist). Meestal lukt dit na een 6 -tal weken.


Dagelijks oefenen op een hometrainer bevordert de beweeglijkheid van de heup. Alvorens u opnieuw op een gewone fiets stapt, moet u voldoende spiercontrole hebben. Meestal lukt dit na ongeveer 6 weken. Gebruik bij voorkeur een damesfiets, zodat u uw been niet over de fiets moet zwaaien.


Arbeidsongeschiktheid: meestal wordt het werk 2 tot 3 maanden na de ingreep hervat. Dit is afhankelijk van uw algemene toestand, het soort beroep dat u uitoefent, uw motivatie en zo meer.


Seks en een heupprothese. De eerste 6 weken na de ingreep is enige voorzichtigheid geboden. Op de rug liggen is de meest comfortabele positie. Mannen geven eerder voorkeur aan de klassieke bovenliggende houding. Vrouwen vinden een zijligging op het niet geopereerde been comfortabel. Seks blijft gezond, ook na een heupprothese.