Inspanningstest op loopband Inspanningstest op koersfiets Inspannings ECG Meting zuurstofopname (VO2-max) Meting melkzuurconcentratie (lactaat) Bespreking testresultaten
Inspanningstest op loopband Inspanningstest op koersfiets Inspannings ECG Meting zuurstofopname (VO2-max) Meting melkzuurconcentratie (lactaat) Bespreking testresultaten

Maximale Inspanningstest


Een inspanningstest levert gegevens om een overzicht te krijgen van uw huidige conditie. Op basis van deze (eenvoudige tot heel uitgebreide) test kan de arts, sportkinesist of je trainer de optimale intensiteit van de verschillende trainingsvormen inschatten. Zo kunt u efficiënter en preciezer trainen.


Welke inspanningstesten zijn er?

Alvorens u een inspanningstest mag ondergaan, moet u een attest hebben van een recente sportmedische keuring. Aan de hand van een uitgebreide ondervraging en een lichamelijk onderzoek moet eerst worden nagekeken of u fysiek wel in staat bent veilig een inspanningstest te ondergaan.

Een attest van sportmedische keuring is meestal 2 jaar geldig en kan ook gebruikt worden voor deelname aan bepaalde sportevenementen (vb Mont Ventoux, marathon, ...)

 

De sportarts overlegt met u wat u precies wil laten testen en zorgt er voor dat de test veilig en in ideale omstandigheden verloopt.

 

In de Ortho-clinic kan u een maximale inspanningstest ondergaan. Dat wil zeggen dat u kan getest worden tot aangeeft dat u uitgeput bent of er een medische indicatie optreedt om de test te stoppen (zoals  hartritmestoornissen). U wordt tijdens de test dan ook goed opgevolgd door de sportartsen.


U kan kiezen of u de inspanningstest aflegt op de koersfiets of op de loopband.

 

Onze testapparatuur

De Sports-clinic beschikt over professioneel testapparatuur.

 

Voor de looptest beschikken we over een loopband die kan worden opgedreven tot 40 km/uur.

 

De fietstest kan u afleggen op een aangepaste koersfiets, gemonteerd op Cyclus II testapparaat. Hierop kunnen we u testen tot 3000 W.  Onze pedalen zijn voorzien voor gewone sportschoenen of fietsschoenen met SPD-bindingen. 


Wat wordt gemeten tijdens een inspanningstest?

Deze parameters worden gemeten tijdens een inspanningstest:

 

Hoe verloopt een inspanningstest?

Elke inspanningstest in het labo verloopt onder verantwoordelijkheid van een arts.

De test begint met een lage snelheid of vermogen en progressief wordt de snelheid (vermogen) opgedreven tot uitputting of tot de test om medische redenen moet gestopt worden.

Hou er rekening mee dat een test ongeveer 30 tot 40 minuten in beslag neemt (opwarming en cooling-down inbegrepen).


Bespreking resultaten

Op een later moment, na analyse van alle parameters, volgt (indien gewenst) een nabespreking en worden met u de resultaten overlopen. Een verslag wordt opgestuurd naar uw huisarts of sportarts.