Wat is een robot totale knieprothese?

Een robot totale knieprothese is de nieuwste ontwikkeling en techniek op vlak van knie prothesen.

Met de traditionele instrumenten werden knieprothesen bij elke patiënt op dezelfde manier geplaatst. Maar niet elke knie is hetzelfde, er zijn lakse knieën, heel vaste knieën, knieën in X-been, knieën in O-been, … Door iedereen zijn nieuwe knie te plaatsen op dezelfde manier wordt er geen rekening gehouden met deze invididuele verschillen.

 

 

Met de robot knieprothesen wordt de vorm van de knie voor die specifieke patiënt eerst volledig bepaald door de robot (dit heet shape matching).  De nieuwe knieprothese wordt dan perfect gekozen zodat deze volledig de vorm van de knie van de specifieke patiënt vervangt. Bovendien wordt deze knieprothese geplaatst volgens de anatomie van die specifieke patiënt en dus geen eenheidsworst zoals voorheen.

De knie zal daardoor natuurlijker aanvoelen en vlotter bewegen. We zien ook dat deze knieën over de volledige beweging van de knie perfect contact houdt, terwijl de traditionele 

knieprothesen in mid-flexion (rond 60° geplooid) al eens van mekaar wat loskwamen (dit heet mid-flexion instability).

 

Met de knie robot zijn we ook in staat prothesen te plaatsen die uw eigen voorste en achterste kruisband niet beschadigen. Dit is een enorme vooruitgang en nieuwe techniek in de knie prothese chirurgie die vooral bij jongere patiënten zal kunnen worden toegepast. Hierdoor behoudt men dus niet alleen de binnenste en buitenste band van de knie, maar ook de voorste en achterste kruisband, terwijl die bij tradionele knieprothesen beiden worden weggenomen.

 

De robot knieprothesen worden in onze dienst geplaatst door dokter Steven Heylen en dokter Frank Verheyden.

U kan online een afspraak maken via de link op de foto's. 

 

                                 

Dr Steven Heylen                                  Dokter Frank Verheyden