Discushernia

Een hernia
 treedt op t.h.v. een gedegenereerde tussenwervelschijf die zijn elasticiteit heeft verloren en gescheurd is. Er treedt een verschuiving op van de kern van de discus doorheen een scheur of een distentie van de annulus fibrosis naar buiten toe: de discus hernia. Hierdoor onstaan lumbalgieën (lage rugpijn), lumbago (het verschot) en indien de tussenwervelzenuw geklemd geraakt ontstaat er ischialgie of radiculopathie.

Opgelet: het is niet zo dat iedere patiënt met een discus hernia dient geopereerd te worden!
Het merendeel van de discus hernia's vereisen geen invasieve behandeling daar ze spontaan kunnen oplossen of dankzij sommige conservatieve behandelingen; ze kunnen ook persisteren maar irriteren dan alleen de zenuw waardoor ze maar af en toe pijn veroorzaken

Enkel in geval van invaliderende, recidiverende en blijvende ischialgie kan een chirurgische interventie nuttig blijken. In de praktijk wordt de chirurgie voorbehouden voor ernstige radiculopathieën welke invaliderend zijn en verergeren over een verloop van 6 weken en indien het duidelijk is dat conservatieve behandeling geen voldoende resultaat heeft gegeven.