NIEUWE TECHNIEK KRUISBANDOPERATIE

 

Bij een kruisbandoperatie wordt de oude kruisband vervangen door een nieuwe kruisband. Deze nieuwe kruisband wordt meestal gemaakt van uw lichaamseigen weefsel. Meestal nemen we daarvoor uw eigen hamstringpezen (de pezen achteraan uw knie). 

De oude kruisband die afgescheurd is, werd vroeger volledig weggenomen en vervangen door de nieuwe kruisband. In de oude kruisband zitten echter vaak nog heel veel nuttige bloedvaten en zenuwvezels die in de nieuwe kruisband kunnen ingroeien. Zo wordt deze nieuwe kruisband steviger, beter doorbloed en geeft die meer stabiliteit dan wanneer deze zenuwvezels en bloedvaten niet ingroeien. Wanneer de oude kruisband volledig wordt weggenomen, kunnen deze zenuwvezels en bloedvaten nooit in de nieuwe kruisband ingroeien

De oude kruisband wordt ook wel de "remnant" genoemd. De nieuwste techniek in kruisbandchirurgie is dan ook deze remant te bewaren en de nieuwe kruisband hierin te opereren. De techniek is moeilijker, maar geeft veel betere resultaten. 

Via deze link kan je een filmje zien van een remant bewarende techniek doorgevoerd door onze dokter Steven Heylen: remnant preserving voorste kruisbandoperatie.