ARTHROSE KNIE

Oorzaak

Het kraakbeen bekleedt de gewrichtsoppervlakken van beenderen in een gewricht. De functie van kraakbeen is voornamelijk beweging zonder wrijving mogelijk maken .

Arthrose is slijtage (degeneratie) van deze gladde bekledingslaag of kraakbeenlaag.

Slijtage kan optreden door verschillende oorzaken:

- primaire arthrose.

- vroegere breuken of ligamentaire letsels.

- reumatoïde aandoeningen.

- ... .

Het kniegewricht heeft drie gewrichtscompartimenten:

1. het binnenste of mediale compartiment.

2. het buitenste of laterale compartiment.

3. het knieschijfapparaat of patellofemorale compartiment.

Arthrose kan optreden in één of verschillende van deze compartimenten.

Door verlies van kraakbeen ontstaat er abnormale wrijving doordat bot ruw is. Twee botoppervlaktes schuren tegen elkaar eerder dan glijden. Hierbij kan een gewrichtsontsteking ontstaan met vocht, zwelling en pijn in de knie. Losse fragmenten (gewrichtsmuizen) en papegaaibekken (osteofyten) kunnen ontstaan.

Symptomen:

 Pijn, zwelling en stijfheid vormen de belangrijkste symptomen van arthrose. De pijn neemt toe met de belasting of is soms 's nachts het meest uitgesproken. De wandelafstand raakt progressief beperkt. Stijfheid is vaak het meest uitgesproken 's morgens of bij het begin van beweging na langere rust (startstijfheid).

Diagnose en onderzoeken:

 De diagnose wordt bevestigd door een radiografie die vernauwing toont van gewrichtsspleet door verlies van kraakbeendikte en eventueel papagaaibekken, botcysten of botreactie (sclerose).

Behandeling:

Pijnstillers, relatieve rust, ijs, hoogstand, met een kruk lopen, eventueel een inspuiting met cortisone, zijn allemaal kleine middelen om de klachten te verbeteren. De oorzaak, namelijk het kraakbeen dat versleten is, wordt niet aangepakt. Daarom werken deze middelen slechts tijdelijk.

 

Totale knieprothesen zijn de laatste jaren fel verbeterd. Zowel het design, de gebruikte materialen alsook de medische kennis over knieprothesen en de ervaring van de chirurgen kenden een grote evolutie. Dit alles maakt de knieprothese vandaag de dag tot een betrouwbare behandeling voor arthrose met reproduceerbare resultaten.

 

 

Moderne knieprothesen vervangen de normale kraakbenige bekleding van de knie door metaal en polyethyleen. De andere structuren zoals kapsel, gewrichtsbanden, pezen en spieren blijven bewaard. Hun design is aangepast aan de natuurlijke vorm van het gewricht, de knie is stabiel en er is een flexie van meer dan 110 graden mogelijk.
De gemiddelde levensduur van een dergelijke prothese is bijna identiek aan die van een totale heupprothese : 10 tot 15 jaar. Indien een prothese faalt op termijn door slijtage of loslating kan ze gereviseerd worden. Een nieuwe operatie is dan wel noodzakelijk.

Een knieprothese wordt geplaatst indien de kraakbeenbekleding van de knie "versleten" is. Dit kan gevolg zijn van arthrose, reuma, vroegere breuken of ligamentaire letsels, ... . Natuurlijk moet deze slijtage ook zorgen voor pijn en of functionele beperking vooraleer de indicatie voor een prothese kan gesteld worden.

De prothese bestaat uit vier componenten: een component voor het onderbeen, een component voor het bovenbeen, een polyethyleen insert tussen deze twee en een component voor de knieschijf. Deze onderdelen worden aan het bot gefixeerd met botcement (polymethylmetracrylaat).

 

Een hospitalisatie van 4 tot 5 dagen wordt meestal voorzien. Na die tijd kunnen de meeste patiënten terug naar huis. In zeldzame gevallen, als er thuis geen opvang mogelijk is wordt de patiënt nog doorverwezen naar een dienst revalidatie.

Na ontslag zal de patiënt nog een hele tijd oefeningen moeten volhouden. Deze oefeningen zijn eenvoudig maar moeten consequent uitgevoerd worden :

1. Pendeloefeningen.

2. Geassisteerde pendeloefeningen.

3. Strekoefeningen.

4. Fietsen.

De belangrijkste doelstelling van een knieprothese is het doen verdwijnen van de artrosepijn en daarin zijn de protheses goed.

In onze reeks wordt een succesratio van 95 tot 98 % bereikt.

Normale activiteiten mogen met een dergelijke prothese onbeperkt uitgevoerd worden.

Voor sporten zijn protheses oorspronkelijk niet ontwikkeld al kunnen een heel aantal sporten eventueel ook met een dergelijke prothese worden uitgevoerd. Bespreek dit echter steeds met uw orthopedist gezien een aantal sporten, alhoewel mogelijk niet altijd verstandig zijn.

In onze dienst hebben we ook ervaring met de nieuwe knieprothese, de "Journey", die begin 2007 in de media nogal wat aandacht kreeg.

Het materiaal waarvan deze prothese gemaakt wordt en dat slijtvaster is  (Oxinium) wordt in onze dienst al verscheidene jaren gebruikt.

De nieuwe prothese zelf is in België beschikbaar sinds half 2006 en wordt sindsdien in onze dienst op indicatie gebruikt.